Periodieke gift

Particulier

Als u jaarlijks of vaker geld wilt geven aan de Dutch CAA Foundation, kunt u dat ook doen middels een periodieke gift. Het voordeel van een periodieke gift is dat er geen minimum drempel geldt en er ook geen maximum is gesteld aan de aftrekbaarheid van deze gift. De gift is dus totaal aftrekbaar, wat al snel betekent dat de fiscus 42% of zelfs 52% van de gift aan u ‘terugbetaalt’.

 

Een periodieke gift dient u wel vast te leggen in een akte. Dat kan bij de notaris maar het is ook mogelijk om dat onderling tussen u en het goede doel te regelen in een onderhandse akte van schenking. U kunt het formulier daarvoor hier downloaden. De Dutch CAA Foundation ondersteunt u graag bij het opstellen van deze akte. Als u periodiek een gift doet zonder dit vast te leggen, gelden de minder aantrekkelijke fiscale regels van een eenmalige gift.

 

Periodieke giften zijn dan ook een goed alternatief voor een eenmalige gift, zeker bij kleinere giften die anders niet aftrekbaar zijn door de drempel van 1%.

 

De belangrijkste voorwaarden voor periodieke giften zijn:

  • Het goede doel moet de ANBI-status* hebben. De Dutch CAA Foundation heeft deze status.
  • De gift is vastgelegd bij een notaris, of met een onderhandse akte van schenking (de Dutch CAA Foundation regelt dit graag voor u).
  • U moet de gift minimaal 1 maal per jaar gedurende minimaal 5 jaar doen. Vaker en langer mag ook.
  • De bedragen moeten steeds (ongeveer) even hoog zijn.

U kunt hier zelf de belastingaftrek berekenen voor particuliere periodieke giften.

Zakelijk

Als u (als ondernemer) een BV heeft, kunt u ook zakelijk geven vanuit uw BV. Voor een eenmanszaak, CV, VOF, etc. gelden de regels van particuliere giften.

 

Jaarlijkse giften boven de € 0 zijn tot een maximum van 50% van de fiscale winst zijn voor de VPB aftrekbaar.

 

Het kan – als u de keuze hebt – voordeliger zijn om vanuit uw BV te geven; u vergelijkt dan wat beide opties u aan fiscaal voordeel opleveren. De dividendbelasting (box 2) wordt hierbij ook meegenomen, om de kosten in privé te kunnen vergelijken.

 

U kunt zelf de netto kosten van uw zakelijke giften berekenen voor de BV en voor uzelf.

 

Ook kunt u berekenen wat in uw situatie het voordeligste is: zakelijk of in privé geven.

 

NB: Giften zijn in een BV beperkt aftrekbaar, bedrijfskosten volledig. Het kan daarom slim zijn om een zakelijke gift ‘om te buigen’ naar bedrijfskosten, bijvoorbeeld door het plaatsen van een advertentie, sponsoren van de instelling of een activiteit, etc.

 

Belastingvoordeel berekenen

Bereken zelf online wat uw giften aan goede doelen u kosten na belastingaftrek. Als u het goed doet, betaalt de overheid (flink) mee. Hoeveel en hoe optimaal te geven kunt u zelf uitrekenen met onze online berekeningen.

 

Wij hebben een viertal berekeningen online staan voor het berekenen van het belastingvoordeel van giften:

 

*ANBI – Algemeen Nut Beogende Instelling

Algemeen Nut Beogende Instellingen, afgekort ANBI, zijn instellingen die op een of andere manier bijdragen aan het algemeen nut. Denk hierbij aan: charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen en kerken of levensbeschouwende instellingen.